Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 22/06/2024

Scroll to top

Top

Artist talk – subREAL (Călin Dan & Iosif Király)

Artist talk – subREAL (Călin Dan & Iosif Király)
Nistor Laurențiu

Dialog despre practica artistică a grupului subREAL, despre artă și spațiul public, despre lucrările expuse în WE TRANSFER: Art and Politics in Appropriate Hands

★ grupul de artiști: subREAL – Calin Dan și Iosif Kiraly
★ moderator: Igor Mocanu – curator, critic de artă
📌 12 octombrie / Casa Artelor / 19:30

⚡ WE TRANSFER: Art and Politics in Appropriate Hands este un proiect situat la intersecția dintre arta vizuală și evenimentele politice și sociale din ziua de azi.

/////
✦ Fondat de Călin Dan (istoric de artă la acea vreme) și Dan Mihălțianu (artist), carora li se va alătura, la scurt timp, și Iosif Király (arhitect la origine și fotograf), „grupul de acțiune” a apărut ca o consecință a schimbarilor politice din 1989 pentru a „exorciza reziduurile deceniilor de opresiune comunistă”. Grupul subREAL funcționează începând din anul 1993, după plecarea lui Dan Mihălțianu, ca un duo. Apartinând unei generații de tranziție, membrii grupului au făcut primii pași pentru a stabili un discurs cu arta occidentală, transformând cultura închisă din care proveneau într-una deschisă.

✦ Igor Mocanu este doctorand la Universitatea Națională de Arte din București, în cadrul Facultății de Istoria și Teoria Artei. Este redactor la Revista ARTA a Uniunii Artiștilor Plastici din România și coordonator de cercetare la Centrul Național al Dansului București. Este co-curator, împreună cu Wim Waelput, al pavilionului de artă modernă și contemporană românească din cadrul Europalia 2019-2020, BOZAR, Bruxelles. A curatoriat mai multe expoziții de artă vizuală și performativă modernă și contemporană, între care proiectele curatoriale Cultura artist-run – critică, rezistență, evadare (Focus NAG, Rezidența BRD Scena9, București) și Vălul Păcii (în coparticipare cu Raluca Voinea și Ovidiu Țichindeleanu, în colectivul Comitetul Pentru Resurecție, tranzit.ro / București, 2017).

//////
Proiectul cultural WE TRANSFER cuprinde o expoziție ce pune împreună lucrări semnificative de artă încărcată etic și socio-politic, completată de 12 discuții cu artiști și invitați din lumea artei, care chestionează relația dintre SPAȚIUL PUBLIC și ARTĂ.

📆Expoziția poate fi vizitată în perioada 11 octombrie – 10 noiembrie 2019, la Casa Artelor.

🎫🆓Participarea la toate evenimentele WeTransfer: Art and Politics in Appropriate Hands este gratuită.

🗓📌Programul complet este disponibil pe site: www.accontrasens.ro și pe pagina de Facebook Asociatia Culturala Contrasens.

Cei invitați să răspundă la întrebarea: Cât de public este spațiul artei în spațiul public? în cadrul conferințelor din proiect, sunt: Nataša Bodrožić, Raluca Voinea, Bogdan Ghiu, Cristi Nae și Stefan Rusu.


WE TRANSFER: Art and Politics in Appropriate Hands este un proiect organizat de Asociatia Culturala Contrasens, în parteneriat cu Asociatia Simultan.

Co-finanțat de (AFCN) Administrația Fondului Cultural Național. (Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării).

Cu sprijinul financiar al Primăriei și Consiliului Municipiului Timișoara
Partener strategic: Casa Artelor – Directia Judeteana pentru Cultura Timis
Parteneri Media: Radio Guerrilla, Agerpres, Iqads, Smark, Revista Arta
––––> ⚡ powered by CONSTRUCTIM S.A.