Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 22/06/2024

Scroll to top

Top

Artele frumoase la centenar @ București

Artele frumoase la centenar @ București
Nistor Laurențiu

COMUNICAT DE PRESĂ

Uniunea Artiștilor Plastici din România și Muzeul Național de Artă Contemporană al României anunță evenimentul cultural Artele frumoase la centenar: publicații de artă și organizații profesionale, un proiect realizat cu sprijinul Ministerului Culturii, care va avea loc în data de 27 ianuarie 2022, ora 18:00, în cadrul Muzeului Național de Artă Contemporană al României.
(MNAC- clădirea Palatul Parlamentului, str. Izvor nr. 2-4, Aripa E4, București; intrarea prin poarta B3, Calea 13 Septembrie)Calendarul evenimentului:
Joi, 27 ianuarie 2022, ora 18:00, eveniment live- sesiune de comunicări științifice și deschiderea expoziției documentare. Difuzarea evenimentului se va face live pe pagina de Facebook a Muzeului Național de Artă Contemporană al României: https://www.facebook.com/mnacbucharest.
Proiectul își propune aniversarea a 100 de ani de organizare profesională a breslei artiștilor români. Centenarul aniversează două evenimente semnificative pentru cultura românească:
– împlinirea a 100 de ani de la apariția primului număr al revistei „Artele Frumoase”, prima revistă de acest gen din România – urmată de un șir de publicații similare și de actuala Revistă ARTA, editată de către Uniunea Artiștilor Plastici din România;
– împlinirea a 100 de ani de la înființarea Sindicatului Artelor Frumoase – a cărei continuatoare este actuala Uniune a Artiștilor Plastici din România.
Scopul proiectului este acela de a readuce în conștiința publică începuturile organizațiilor artistice profesionale și ale revistelor de artă românești, parcursul istoric al acestor două componente ale scenei artistice, precum și rolul lor pentru evoluția artiștilor profesioniști. Se urmărește aducerea acestor subiecte în sfera de cercetare academică și familiarizarea publicului larg și a artiștilor contemporani cu istoria artei românești.
Cu aceeași ocazie va fi lansat și ultimul număr (52-53) al Revistei ARTA, număr dedicat acestei aniversări.