Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 30/05/2024

Scroll to top

Top

[:ro]Arheologie senzuală @ WEG#3[:]

[:ro]Arheologie senzuală @ WEG#3[:]
Nistor Laurențiu

[:ro]

Arheologie senzuală
Raluca Băjenaru
Vernisaj 22 Aprilie, ora 19:00
Expoziția poate fi vizitată până pe 25 Mai 2016, de Luni până Vineri între 10:00 si 17:00
Eveniment inclus in Weekend-ul Galeriilor / WEG#3 :
Sambata 13:00-21:00 / Duminica13:00-21:00

B-dul Regina Elisabeta nr. 30, la parter
Relatii la tel: 0736 89 00 51
Raluca Băjenaru este castigatoarea expozitiei “Concept” din cadrul proiectului MORA Emerging 2015 dedicat tinerilor artisti la debut.
„Arheologie senzuală explorează primele limite de care mă lovesc în contactul cu lumea, limitele propriei pieli, limitele mecanismului incontrolabil al corpului care are o viață proprie, care ESTE viața, care aș vrea să-mi fie supus și căruia, de fapt, îi sunt supusă; explorează lumea de dinaintea conștiinței mele, lumea în care, ca nou-născut, respiram fără să știu că respir, lumea despre care nu am amintiri și care mi-a fost construită prin amintirile altora.
Caut în jurul meu – în oamenii din jurul meu, pe corpurile lor – aceste amintiri, asemeni unui arheolog care încearcă să descopere o istorie tăcută, nedescifrată, istoria unui prizonierat în captivitatea pielii, destinul de a nu-mi fi putut alege nașterea – pe care îl împărtășim cu toții. Este arheologia intimităților unice și efemere în care pătrund.
Colecționez „fosile” ale buricelor, fire de păr pierdute, cuvinte inventate de copii și toate aceste „relicve” au pentru mine ceva senzual, nu în înțelesul erotic al termenului, ci, mai degrabă acea senzualitate tulburătoare pe care o asociez efemerității umane.
Modul în care pielea noastră se transformă cu anii, îmbătrânind, în timp ce noi rămânem aceeași persoană, faptul că ne ascundem atât de mult sub haine, protejându-ne corpul de parcă ar fi un idol personal, faptul că, în mine, ca femeie, poate crește un corp străin care mai târziu va avea propria voință, ultima strângere de mână a unui muribund – toate acestea au pentru mine valoare unei senzualități care definește viața, aceeași senzualitate care face ca anotimpurile să se succeadă.
Caut urme, explorez ca arheolog această senzualitate incertă – relicvă sau viață a prezentului? – încerc să o decodific, însă nu reușesc decât să o fac să se închidă mai mult.” – Raluca Băjenaru

Arheologie senzuala

 [:]