Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 25/06/2024

Scroll to top

Top

[:ro]AMFITEATRUL UNIRII @ IAȘI[:]

[:ro]AMFITEATRUL UNIRII @ IAȘI[:]
Nistor Laurențiu

[:ro]

Eveniment dedicat Centenarului „IAȘI – Capitala Regatului României 1916-1918” și Centenarului Marii Uniri – 1 decembrie 1918
Vernisaj: joi, 29 martie, ora 18
Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Artă anunță deschiderea expoziției de pictură „IAȘI – AMFITEATRUL UNIRII” a artistului Emil Ciocoiu, eveniment cultural de anvergură europeană, dedicat Centenarului „Iași – capitala Regatului României 1916 – 1918”, precum și Centenarului Marii Uniri – 1 decembrie 1918.
Evenimentul este organizat sub Auspiciile Familiei Regale a
României, în parteneriat European Artists Management Bruxelles și Primăria Municipiului Iași, Departamentul Centenar. Curatorul expoziției este doamna Iulia Scântei, Senator de Iași.
Expoziția va aduce în atenția publicului, în perioada 29 martie – 29 aprilie 2018, în premieră la Iași, 40 de lucrări semnate de pictorul Emil Ciocoiu, expuse anterior în galerii de renume din Europa, bucurându-se de aprecierea criticilor de artă. Picturi semnate de Emil Ciocoiu se găsesc în Colecția Casei Regale a Olandei – Den Haag, Muzeul de Artă Sacră – Veneția, Muzeul Național de Artă al României – Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă al Chinei – Beijing, Fundația Ludwig din Aachen, Colecția Televiziunii din Köln, ș.a.
Cea mai importantă lucrare care va fi prezentată, în premieră internațională, în cadrul expoziției de la Palatul Culturii din Iași – Muzeul de Artă, a fost realizată anul acesta, an al Centenarului României moderne și este omagiul artistului plastic Emil Ciocoiu față de rolul istoric și cultural al orașului Iași la înfăptuirea Marii Uniri din 1 decembrie 1918:
„Amfiteatrul Unirii”, un tablou monumental (170 x 220 cm), ulei pe pânză, care a inspirat și titlul evenimentului nostru expozițional, va arata prezenta publicului ieșean și european, orașul Iași ca un amfiteatru al forțelor creatoare ale Marii Uniri.
Vă invităm la vernisajul expoziției „IAȘI – AMFITEATRUL UNIRII” care va avea loc joi, 29 martie 2018, ora 17.00, la Palatul Culturii din Iași, în sălile Muzeului de Artă, în prezența ASR Principesa Maria a României, a pictorului Emil Ciocoiu, a domnului Andrei Muraru, Consilier al Președintelui României, a reprezentantilor autorităților centrale și locale, ai corpului diplomatic, ai mediului academic și cultural.
În cadrul vernisajului, va fi lansat și catalogul de artă ”Iași-Amfiteatrul Unirii”, o reușită editorială care prezintă pictura lui Emil Ciocoiu expusă, în premieră, la Palatul Culturii din Iași.

Articol preluat din https://artinfonews.ro/iasi-amfiteatrul-unirii-pictura-de-emil-ciocoiu-la-palatul-culturii/

[:]