Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 21/07/2024

Scroll to top

Top

70/45 GHEORGHE GOGESCU @ Galaţi

70/45 GHEORGHE GOGESCU @ Galaţi
Nistor Laurențiu

14 februarie – 10 martie 2024

Miercuri, 14 februarie 2024, la ora 18.00, Muzeul de Artă Vizuală din Galați are plăcerea de a vă invita la vernisajul expoziției personale 70/45 Gheorghe Gogescu, ce va avea loc în prezența artistului.

Compozițiile selectate cu această ocazie prezintă o repropunere stilistică a arhitecturii antice printr-o abordare ce amintește interpretarea lui Giorgio de Chirico, populate de figuri mitologice sau simbolice, caracteristice acestei epoci. În specificul lucărilor se regăsește capacitatea artistică de a reda, sub aspectul unei naturi statice la scară monumentală, o enigmatică realitate alternativă. Himera prinde contur și materialitate printr-o cromatică vie, asemenea celei folosite în frescele timpurilor clasice.

Atmosfera statică, suspendată în timp, permite spectatorului o imersiune liberă de zgomote vizuale în scenografiile create de către artist, pentru a transcende spre o altă dimensiune. Acest „gol” oferă fiecărui visitator posibilitatea de a atribui spațiului personificări ale propriei imaginații sau de a se lăsa cuprins de o liniște lăuntrică într-o amintire transformată în realitate și adusă în contemporan, unde prezența unui drapaj indică ceea ce e lăsat în urmă, un trecut.

Registrul pe care sunt dispuse edificiile, descris prin alternarea de tip mozaic – tablă de șah, conferă o ulterioară stabilitate și adâncime a perspectivei, fiind ca un element de trecere între planul concret și universul personal al artistului.

Acest aspect se transpune în prototipuri de șah, realizate din diverse materiale – sticlă, lemn, ceramică, material textil, piele – pe care artistul le personalizează cu precădere în forma pieselor, ce capătă diverse trăsături stilistice trecute prin filtrul stilizării, de la o linie apropiată de cea clasică, la figurativ, decorativ, cubism și minimalism.

Lucrările artistului Gheorghe Gogescu, membru din 1981 al Uniunii Artiștilor Plastici din România, se află în colecții publice și private din România, Franța, Italia, Suedia, Canada, Statele Unite Ale Americii.

Mădălina Ionașcu – curatorul expoziției, muzeograf