Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 12/12/2024

Scroll to top

Top

50 DE ANI DE ARTĂ PLASTICĂ REŞIŢEANĂ @ Reşiţa

50 DE ANI DE ARTĂ PLASTICĂ REŞIŢEANĂ @ Reşiţa
Doctor

Muzeul Banatului Montan în colaborare cu Filiala Reşiţa a Uniunii Artiştilor Plastici din România şi Primăria Reşiţa vă invită să luaţi parte la vernisajul expoziţiei colective „50 DE ANI DE ARTĂ PLASTICĂ REŞIŢEANĂ” care va avea loc sâmbătă, 16 septembrie, ora 17.00 la sediul instituției. Vernisajul va avea loc cu participarea Consiliului Director al Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Mișcarea artistică profesionistă de la Reșița își are începuturile în anii 70 ai veacului trecut. Când aici au fost repartizați o serie de absolvenți ai institutelor de artă de la Cluj, București și Iași. Aceștia au venit cu un suflu nou în mișcarea artistică a orașului.
Astfel, în 1976 se înființează prima galerie de artă sub numele de Paleta. În 1980, în cel mai tânăr cartier al orașului se pun bazele galeriei Agora în spațiul în care ființează și astăzi. În anul 1997 Filiala UAP Reșița este trecută în Registrul Persoanelor Juridice al Tribunalului Caraș-Severin. În spațiul galeriei Agora au avut loc de-a lungul vremii vernisaje ale unor expoziții de pictură, grafică, sculptură, tapiserie, artă fotografică cu artiști din țară și din străinătate. Filiala UAP Reșița s-a implicat major în organizarea Saloanelor internaționale de artă plastică în anii 1997, 1998 și 1999, fapt care a adus la Reșița numeroși artiști din Serbia, Ungaria, Bulgaria și Republica Moldova, promovând astfel și orașul ca unul de importanță națională în domeniul artistic. Muzeul Banatului Montan este principalul pol cultural al orașului prin organizarea și găzduirea a numeroase expoziții de arte vizuale.
Filiala din Reșița este una cu artiști din diferite generații care își aduc aportul la viața culturală a unui oraș ce se modernizează constant. La Reșița își desfășoară activitatea o generație de artiști tineri, care activează și ca membri ai Filialei UAP Reșița, dar și ca profesori în cadrul Liceului de Arte „Sabin Păuța”.